Kako ojačati imunitet djeteta?

Imunitet je sposobnost tijela da se odupre infektivnim uzročnicima, koji su obično bakterije, virusi i gljivice.

Što je potrebno za stvaranje imuniteta?

– Dnevna rutina – ljudska priroda voli ritam: spavanje i budnost, hranjenje i hodanje. Ako se sve to učini u isto vrijeme, tijelo se može usporediti sa strojem koji radi u ekonomičnom načinu rada, manje se troši i duže traje. A svi se ritmovi postavljaju u vrlo ranoj dobi i ostaju doživotno. Stoga je važno dijete od ranog djetinjstva naučiti režimu i strogo ga se pridržavati i radnim danima i blagdanima. Usklađenost s dnevnom režimu uz obavezno dnevno spavanje do 7 godina je garancija zdravlja. Dijete ujutro ne smije dugo ležati u krevetu, mora ustati najkasnije do 9 sati ujutro, a navečer svjetla ne smiju biti kasnije od 22 sata.

– Svjež zrak najmanje dva sata dnevno.

Osobna i kolektivna higijena. Svaki dan u kući potrebno je provoditi mokro čišćenje, jer se u suhoj prostoriji prašina suspendira u pristupnoj zoni dišnog trakta. Ako barem jednom pod mikroskopom pregledate malo prašine, jednostavno ćete se užasnuti: plijesni, čestice ljudske kože, ostaci insekata, žive grinje. Od malih nogu potrebno je razvijati djetetovo umijeće pranja ruku prije jela i nakon korištenja toaleta. Za dijete su važna čistoća i higijena nosa i grla, naučite dijete da ispire usta hladnom vodom od djetinjstva, ispire i čisti nos.

– Vitamini za podizanje imuniteta djeteta. Vitamin A. Pomaže u jačanju sluznice dišnih putova, tako da se uspješno odupru unosu mikroorganizama. Vitamin C za djecu. Pomaže u proizvodnji tvari koja sprječava rast mikroba. Vitamin E. Pomaže povećati imunitet tijela na patogene viruse i bakterije.

– Elementi u tragovima koji jačaju imunitet kod djece. Sudjeluje u sintezi enzima koji štite od utjecaja mikroba. Željezo. Potiče stvaranje povećanog imuniteta u djeteta, osobito lokalnog. Zbog toga mikroorganizmi ne mogu prodrijeti jer još uvijek umiru na sluznici dišnog trakta. Selen. Pomaže u povećanju proizvodnje stanica koje uništavaju patogene koji su ušli u tijelo.

– Za jačanje imunološkog sustava potiče se svaka fizička aktivnost koja je za dijete izvediva:

– jutarnji trening

– kratkotrajne vježbe, koje treba redovito izvoditi tijekom cijelog dana budnosti djeteta

– vježbe u sportskim odjeljcima (trčanje, plivanje, a zimi skijanje, osobito trčanje na ravnicama, jača imunološki sustav).

Kako znati ima li vaše dijete slab imunološki sustav?

Ako dijete ima virusne bolesti više od 5-6 puta godišnje, obično u proljeće i jesen. Za oporavak mu je potrebno duže nego što je za to obično potrebno (na primjer, prehlada, umjesto dva tjedna, traje mjesec dana). Alergijske reakcije na različite namirnice i lijekove također ukazuju na posebnu osjetljivost imunološkog sustava. Ako se dijete brzo umori, lako postaje razdražljivo i pospano, no noću pati od nesanice i često se budi.

Nagradite svoje zlato ponekad, naručite mu nešto iz internet trgovine i iznenadite ga.

Objavljeno dana