Kako pravilno arhivirati sadržaj vaše web stranice?

Izradite plan arhiviranja

Prije nego što počnete arhivirati sadržaj vaše web stranice, bitno je da izradite plan arhiviranja. U planu treba biti naveden koji sadržaj želite arhivirati, koliko često ćete ažurirati arhivu, te kako ćete pohraniti i osigurati arhivirani sadržaj.

Izradite kopije sadržaja

Nakon što ste izradili plan arhiviranja, potrebno je napraviti kopije svih stranica, slika, videozapisa i drugih datoteka koje želite arhivirati. Možete koristiti alate za preuzimanje web stranica ili ručno preuzeti sadržaj koristeći browser.

Spremite sadržaj na sigurno mjesto

Nakon što ste napravili kopije sadržaja, potrebno je spremiti ih na sigurno mjesto. Možete ih pohraniti na računalo, CD ili USB stick, te ih fizički pohraniti na sigurno mjesto.

Arhivirajte sadržaj u formatu koji se može čitati

Prije nego što pohranite sadržaj, potrebno ga je arhivirati u formatu koji se može čitati i koji je lako pregledati, kao što su PDF ili HTML. Ovaj korak omogućuje da se sadržaj lako pregleda i pretražuje kasnije.

Stvorite sigurnosnu kopiju

Bitno je napraviti sigurnosnu kopiju svih arhiviranih datoteka na sigurnom mjestu, kao što je drugi računar ili u oblaku. Ovaj korak omogućuje da se sadržaj obnovi ako se originalna kopija izgubi ili ošteti.

Redovito ažurirajte arhivu

Posljednji korak je redovito ažurirati arhivu kako bi se osiguralo da su sve informacije uvijek aktualne i dostupne. To znači da ćete svakih nekoliko mjeseci ili godina preuzeti nove verzije web stranice i ažurirati arhivu.

Objavljeno dana