Nedavno smo za sebe smislili novo pravilo

Najmanje jednom tjedno (ekstremna opcija je jednom u dva tjedna), dogovaramo si ponovno pokretanje. Mali odmor, putovanja. Nedaleko – pokraj mjesta u kojem živimo, ali ipak promijenimo krajolik i gledamo na svoj život s druge strane.

Vrlo je smiješno kad živite na Baliju i odjednom odete na odmor. Gdje gdje? Gdje? Zašto?! No, odmor je potreban ne samo za sunčanje negdje na suncu i ležanje na pijesku. Najvažnije je ponovno pokrenuti sustav, promijeniti okruženje, izaći iz svoje zone udobnosti kako bi pronašli nešto novo i važno. Izlazite iz poznate atmosfere i svakodnevnih obaveza, a imate snage, energije za nešto novo ili važno. Kako možete, na primjer, tražiti smisao života ako ste cijele godine zauzeti kućanskim poslovima od jutra do večeri?

Tijekom takvog mini putovanja putujemo s nekim novim projektima, pojavljuje se inspiracija, a i puno vremena provodimo zajedno, što je posebno vrijedno. I čavrljati, čavrljati, čavrljati o svemu. Takvi mini odmori potrebni su svakoj obitelji; njihova važnost ne može se precijeniti. Nemamo vremena međusobno se dosađivati ​​dva ili tri dana 24-satne komunikacije.

Takva se ponovna pokretanja mogu izvesti na različite načine. Na Baliju je u tom smislu vrlo zgodno, jer možete sjesti u automobil i za sat vremena se odvesti do nekog potpuno čarobnog mjesta, za razliku od mjesta gdje živimo. I džungla, i planine, i litice, i crni vulkanski pijesak. Svaki put na nov način. Svaki put na novo mjesto. To je preduvjet kako ne bi zahrđao. Putujemo s noćenjima. Pokušajem i pogreškom otkrili smo da je idealno trajanje takvog odmora dvije noći. Učiniti jedan cijeli dan.

Tek sada smo shvatili da su takvi odmori mogli i trebali biti učinjeni dok smo živjeli u Sankt Peterburgu. Također, postoji mnogo zanimljivih mjesta u Lenjingradskoj oblasti i bližoj inozemstvu. Čak i samo noćenje negdje u centru grada može biti čarobno. Ili idite preko noći u posjet prijateljima. No, nekako sve nije bilo doraslo, rutina se usisala. A to je uvelike utjecalo na produktivnost.

Izgleda nekako čudno – imate gdje živjeti, zašto se sa cijelom obitelji vučete preko noći s koferima? Platite novac za noćenje, otiđite na jedan dan i to je to! No, pokazalo se da to nije dovoljno. Umjesto da se punite s našim brojem ljudi, možete zatreptati.

Zaista nije važno koliko daleko putujete od kuće, što i koliko vozite, prelazite li granice ili mijenjate klimu. Ovo nije najvažnije. Važno je da izađete iz poznatog kruga, izađete izvan njega. A tamo ćete pronaći mnogo zanimljivih i ukusnih stvari.

Za svako takvo ponovno pokretanje uspijevamo razgovarati o mnogo različitih projekata, uključujući i nove, radimo ono što smo dugo planirali, ali nismo imali dovoljno energije ni vremena. U takvim putovanjima ima puno energije, a troškovi nisu veliki kao za redoviti godišnji odmor (ne trebate letjeti avionom, a postoje samo dvije noći). Na takvim putovanjima knjige se dobro pišu, ideje se rađaju.

Zašto moram ponovno pokrenuti sustav?

1. Da se odmorite od svojih odgovornosti. Ne sjećam se točno omjera, ali ljudima se savjetuje da se na bilo koji način odmore oko trećine godine od svojih obaveza. Kako odgovornosti ne bi postale dan mrmota. Odgovornosti nisu tako laka stvar, osobito kod kuće, posebno za žene. Također ih radite s ljubavlju. Imamo beskrajan proces bez šanse da vidimo krajnji rezultat. Stalni tok čišćenja, beskrajno nekoga treba nečim hraniti, cijelo vrijeme – prati. A glava je stalno zaposlena, što kuhati, što pogladiti, kamo otići i što učiniti. Ništa drugo ne stane u takvu glavu. I kad napustite ovaj krug, dopuštate si da se ne perete dva dana, već jednostavno stavljate prljave stvari u torbu, kada ne kuhate, već jedete ono što drugi kuhaju, kada vam netko drugi čisti sobu, vrlo je opuštajuće i omogućuje vam da izdahnete. Konačno. A kad nakon toga dođete kući, već vas svrbe ruke da skuhate normalnu hranu i rastavite ormar. Mnogo je više entuzijazma raditi svaki dan ono što je potrebno.

2. Resetirate svoje unutarnje stanje. Opet, nema svakodnevice, a ima i više vremena. Nekako je besplatan i samo vaš. A postoji mnogo mogućnosti da se nađete i nekako realizirate. Mogu reći da se na takvim putovanjima, ako se ne rađaju čitave knjige, članci i poglavlja, onda barem puno skica i ideja, slika, koje onda zajedno razviju u nešto jedinstveno.

3. Ova ponovna pokretanja vrlo su korisna za vašu vezu. Sa suprugom i djecom. Usput, ponekad je to i prilika da budete sami samo sa svojom malom obitelji, ako živite s roditeljima. Kad ste svi zajedno kod kuće, svaki od vas ima milijun stvari za obaviti, a ne postoji način da se okupite i posvetite jedno drugom toliko vremena. Kad ste svi zajedno otišli, onda napokon imate priliku zaista vidjeti svoju djecu i svog supružnika, komunicirati s njima i posvetiti maksimalnu pažnju. I ne samo pranje suđa i grabljanje ormara, dok se pokušava nešto čuti i razumjeti.

4. Na takvim putovanjima jako je dobro tražiti odgovore na svoja pitanja. Tu su vrlo brzo. Zato što je glava oslobođena rutine. I izađe ono što je dugo čekalo svoje vrijeme.

5. Ovo je, naravno, najbolji odmor! I vrlo pravodobno i odmjereno. Obično postoji čudan sustav kada radimo, radimo, radimo, radimo cijelu godinu. A samo dva puta godišnje postoji godišnji odmor – dva tjedna. Čekamo cijelu godinu, pa idemo na godišnji odmor, a to uvijek nije dovoljno, a ponekad i previše. Ostatak vremena – stanje pripravnosti. Redovito vikendom obavljamo generalno čišćenje kuće. A za zdravlje – i usput, također za posao – puno je korisnije raditi 3-4 dana, a zatim se odmoriti. Promjenom aktivnosti povećava se produktivnost. Oni koji se dobro odmaraju – dobro rade tako što će na vrijeme napuniti baterije.

Reći ćete, kažu, lako vam je govoriti na Baliju, ali ovdje … Vjerojatno imate i mnogo zanimljivih mjesta u blizini za sat, dva ili tri vožnje. Uvijek postoji prilika otići u posjet, u prirodu, u susjedni grad, na selo kod bake. A takva su putovanja često proračunska.

Danas razumijem koliko je opcija bilo u Sankt Peterburgu, koliko ih ima u Moskvi! Čak mi je i malo žao što tada to nismo razumjeli, što nismo bili na mnogo mjesta i što smo neučinkovito koristili svoje resurse.

Objavljeno dana