Dvije prepreke financijskom skladu

Učinimo mali eksperiment i analiziramo njegove rezultate. Situacija je sljedeća. Recimo da dođete u kafić s prijateljicom i ona ima dovoljno novca samo za kavu, a vi imate dovoljno novca za kavu i tortu. Ostavimo po strani činjenicu da ne pijemo kavu i ne jedemo šećer, to može biti bilo što. Postoji činjenica – vi danas imate više novca, ona ima manje.

Dakle, pred vama je izbor – što učiniti? Možda joj i kupiti tortu? Ili se pretvarati da ne želi kolač? Ili postoji kolač i ne razmišljaš o tome što misli? Podijelite svoju tortu za dvoje? Odbiti kolač za tvrtku? Koju ćete odabrati? I što je najvažnije, kakav osjećaj imate unutra? Kakve misli?
A ako ste opet dolazili u kafić ista situacija? A ako se to događa svaki dan? Suprug se šali da će za dva mjeseca prijateljica koja ima manje novca biti mršavija, a ipak – što ćete učiniti? A kako ćete se osjećati? Hoćete li svaki dan odbiti tortu? Kako ćete se osjećati u isto vrijeme? A kako ćete se osjećati u odnosu na svog prijatelja?

Ili ćete joj svaki dan kupovati tortu? A ako za par dana ne uzme novac za kavu, što onda? Hoćete li dijeliti svoj komad svaki dan? Hoćeš li prestati ići s njom u kafić? Što ćete na kraju odabrati? I koji će vas osjećaj voditi?

Ovaj smo test proveli na Instagramu, i iako sam tražio da pišem o osjećajima, mnogi su pisali o postupcima, jer je tema osjećaja zabranjena i neobična. Kažete osobi: “Što osjećaš?” I počinje opisivati ​​što radi. Pa ipak, ako sve napisano sakupite na hrpu.

Postoje dva osjećaja koji kompliciraju naš financijski život. Sramota i ponos.

A te osjećaje vrlo često povezujemo s novcem i pojavljuju se kada novac postane malo više nego inače. Oba ova osjećaja blokiraju našu sposobnost zarade i primanja više novca.

Svi kažu, kažu, imao bih milijun dolara, i sve bi bilo super! Ali iz nekog razloga milijun ne dolazi. Naravno, postoji mnogo različitih razloga. Uključujući i zato što osoba emocionalno ne može izdržati. Ili će biti užasne sramote, ili će ponos rasti. Njegov će odnos vjerojatno biti uništen, a život možda slomljen. Dakle, novca nema. I vrijedno je shvatiti koji je osjećaj više vaš da biste se nosili s tim, istodobno rješavajući financijska pitanja i zadatke. Sram ili ponos?

Kad imaš više od drugih, lako se može pojaviti sram. Čak bih rekao da ga imaju gotovo svi. Pred voljenima i rodbinom, prijateljima i poznanicima. Ne osjeća se dobro kad si možeš priuštiti više. Jučer ste još bili voljeni, ali danas vas gledaju drugačije, očekuju više od vas, traže više, a ovo je neugodno. A mnogi to kompenziraju pokušavajući dati novac onima koji su u blizini samo tako, kvareći sve oko sebe.

A mnogi se jednostavno odluče potpuno odreći novca kako se ne bi istaknuli. Često – nesvjesno.

Glupo je odustati od auta ako svi prijatelji hodaju. Mnogo je bolje imati automobil i koristiti ga ponekad za pomoć drugima dok ste na putu. Isto je i s novcem. Sve dok u sebi imate srama, ne možete ići dalje od toga i zaraditi više. Sram će vas vratiti na ugodnu razinu za vaše okruženje. Neki treninzi postavljaju pitanje – tko će se osjećati loše ako ste bogati? I kako živite s tim?

A onda postoji ponos. Kao, bolji sam od drugih jer imam više novca, pa stoga neću komunicirati s tobom, ti si lupež. Iz ove opere, sada sve ove pomodne teorije da se čovjek s prihodom manjim od 50-300 tisuća nema pravo reproducirati. Tko je izmislio ove gluposti?

Ovdje se uvijek sjetim jednog poznatog biznismena koji je ne tako davno poslao sve koji nemaju milijardu negdje, ali gdje je i kako je sada? Danas ima novca, ali nije činjenica da će tako biti i sutra. Stoga, nema se čime ponositi. To može biti “naslijeđe” prethodnog života, kada u ovom samo beremo dobrote, a da ništa posebno ne radimo. Pa, sakupit ćete posljednju žetvu – i onda?

Ako naš ponos raste i zamišljamo da smo viši, vrlo brzo ćemo odatle pasti licem prema dolje u blato. I jako će boljeti.

A ako se vratite na novac. Novac je jedna od energija koja vam može pomoći da svijet učinite boljim mjestom. Ne bi trebalo biti srama, ne bi trebalo biti ponosa. Zaradite i pošteno trošite sa suosjećanjem. I to je sve.

Suosjećajna potrošnja novca u slučaju torte znači da danas možete podijeliti svoj komad, počastiti je ili odbiti tortu. A sutra jednostavno nećeš otići s prijateljicom na mjesto gdje je i tebi i njoj neugodno. Komunicirajte na drugim mjestima – u šetnjama, u posjetu. Nije samo kafić živ čovjek. A život se ne mjeri samo novcem.

Nema srama biti osiguran. No, nema ništa posebno u tome da imate puno novca. Ne čini vas boljim ili jedinstvenijim.

Novac je samo novac. Jedan od sastavnih dijelova materijalnog života. Ne više.

Kažu da je za promjenu života potrebno promijeniti okruženje. Da, ovo je najjednostavniji način. Ali kamo ćete otići, na primjer, roditelji koji su odrasli u SSSR -u i nesvjesno osuđuju bilo kakvo bogatstvo, čak i vaše? Bacite?

Stoga mi se čini da prije svega trebate promijeniti svoj unutarnji osjećaj, raditi sa svojim osjećajima. I to je kako utjecati na situaciju tako da dođe u stanje sklada. Ne bi trebalo biti puno ili malo novca. Trebalo bi ih biti dovoljno. I svatko ima svoje.

Objavljeno dana